2011. február 13., vasárnap

Kapucnis cupcake


Édesszáj hétvégére mindig beköltözik hozzám. Hét közben tartja magát, nem jelentkezik, de hétvégére rendszerint megjelenik. Ilyenkor nincs mit tenni, sütni kell.
Így lett a kávés vagy kapucíner cupcake, a jól bevált Nigella-féle receptből. Kávét (jó erős legyen) főztem hozzá a tej helyett, pici fahéjjal és mogyorókrémmel fűszereztem, és vegyesen, egy táblának megfelelő mennyiségű fehér és ét csokoládé darabjait tettem bele.
Még fejleszthető, de első körben sikeres volt, de valami még hiányzik: egy finom krém a tetejéről... Semmiképp sem egy tömény csokoládé- vagy vajas krém, sokkal inkább egy kissé savanykás, joghurtos, könnyű krém... elméletben működik. :)

2011. február 6., vasárnap

Katinak, a péntek estére 10 pontot adok

Pénteken, baráti beszélgetés céljából, Csepelre látogattam, ahol vacsorával vártak. Finom, meleg vacsorával.
Mikor megérkeztem húspogácsa sistergett egy serpenyőben, és a mindent tudó kis füzetből tészta gyúródott egy másik helyen. Közben megitattak mindenféle színes és színtelen, ízes és íztelen itallal. Mikor a hús kisült, és a tészta sütemény formát öltve sütőbe került, megérkezett a csodaszép, gőzölgő frankfurti leves. Minden pont a helyén volt benne, a majorannától a tejfölig, hogy a káposztáról és a virsliről ne is szóljak. Majd a húspogácsák vagyis a szuvlaki tálalódott fel, természetesen krémes tzatzikivel. Én már ezután nagyon jól laktam, és minden a helyére került az ízes italoktól, de ekkor érkezett a sütőből a banános sütemény, aminek tésztája teljes kiőrlésű lisztből készült és tejföllel volt borítva. Fontos sütemény, aki azt hinné nem az, kóstolja meg egyszer.
Mindent egybevetve, figyelembe véve a vendéglátást, a dekorációt, a meglepetés vendéget ;), és az itt felsorolt étkeket, Katinak, a péntek estére 10 pontot adok.

Banános süti (S. Esztertől)
Tésztát készítünk: 15 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tojás és csipetnyi só. A tésztát a tepsibe simítjuk. Tetejét megszórjuk banán karikákkal, fahéjjal, vaníliás cukorral, zsemlemorzsával. Majd a tetejére a következők keverékét: 2 tejföl, 3 evőkanál cukor, 1 tojás.