2011. március 26., szombat

Banános almaleves

Megmaradt jonatán alma cikkek és banán karikák felhasználása céljából két ötletem volt: banános süti, almával kiegészítve, illetve gyümölcs leves. Utóbbi győzött, mert lustaság lett úrrá rajtam, és az előbbihez boltbamenést kellett volna foganatosítani. Rém egyszerű, kevés hozzávalóval, de margarin egyáltalán nincs és nem is volt itthon. Így a leves mellett döntöttem. Egyébként is kevés leves volt a héten, gyümölcs levest pedig nagyon rég ettem.
Alma- és banán darabokat vízben, cukorral, citrom levével és fahéjjal megfőztem. Mikor megpuhultak tejfölt adtam hozzá, és botturmixszal összetörtem, majd tovább forraltam szegfűszeggel. Ekkor még tovább fűszerezhető, ha szükséges, ami mindenképp: frissen reszelt citromhéj.

2011. március 21., hétfő

Magamnak, másoknak, torkos kismamáknak

Névnapomra régi receptet próbáltam új gúnyába bújtatni, illetve, pontosabb analógiával élve: új lélekkel megtölteni.
Dunát lehet rekeszteni a különböző keresztnevekre hallgató süteményekkel, Lajcsikkal, Zsuzsikkal, Magdi nénikkel, így nem is mondom a nevét. Más biztosan máshogy hívja. A lényeg: adva van három lap, két különböző színű krém; jelen esetben mézes-kakaós lap, vaníliás és puncsos krém, ez utóbbiak pudingból készítve.
Szerintem a puncs pudingnak a legjobb esetben is olyan íze van, mintha pvc-t nyalogatna az ember, legalábbis azt gondolom, az ilyen lehet. Így ez volt az első, amiről tudtam, biztosan más lesz helyette. Ez vonta maga után a fehér krém módosítását is. A tészta még tesztüzemmódban van.
Á szerint kicsit jellegtelen lett a süteményem, nem elég meggyőző, I-t (és Maszatot) meggyőzte, de tényleg fejleszthető. Ja, nagyon retro.

... szelet

- tészta
40 dkg liszt
2 tojás
3 dkg margarin - na ez hiba, vagy több (más receptek: 5 dkg) vagy tej...
15 dkg porcukor
2 ek. méz
2 ek. kakaópor
1 tk. szódabikarbóna

- krémek
4-4 dkg keményítő
3,5 dl tej
3,5 dl piros gyümölcslé
10 ek. porcukor
1 rúd vanília
20 dkg margarin

A tésztából tésztát gyúrunk, három lappá nyújtjuk, és egy tepsi hátán egyenként kisütjük őket.
A krémből krémeket készítünk: keményítőből és a tejből, illetve a keményítőből és a gyümölcsléből pudingot főzünk. A puha margarint habosra verjük a porcukorral, majd felét-felét a pudingokhoz adjuk. A tejes krémet vaníliával ízesítjük.
A krémekkel megtöltjük a lapokat és legalább egy napig békén hagyjuk, hogy puha legyen.
Szereti az étcsokoládét, a kakaómázat.... gyümölcsdarabokat...

2011. március 15., kedd

Újratervezés...


Véletlenül kiderült, Bogár már találkozott a coleslaw salátával, amit a születésnapi menü részeként terveztem. Azt mondta, magyar étel nagyon jó lesz a brit tesco felhozatalon tengődő gyomrának; "magyar kaja jo lesz ... barmilyen verzioban ... modernizalva is". Ezen elgondolkodtam, és arra a felismerésre jutottam: én nem is szoktam jellegzetes magyar ételt főzni, pedig szeretem a hagyományos, tradicionális ízeket és recepteket. Amit, szerintem a legjobban tudok, az sem ezek közé tartozik.
Gyerekkorom nagy kedvence volt a csirkepörkölt nokedlivel, tejfölös uborka salátával. Ezzel kergettem őrületbe karácsonyról karácsonyra a családot. Mindenki más boldogan főzte és ette a halászlét, mikor nálunk sokadjára is ez volt az ünnepi vacsora (ünnepelt lévén én választottam). Pörkölt, sült mégsem jellemző nálunk, pedig szeretem a húsételeket. Inkább főzelékek és egytálételek forgolódnak a konyhánkban, és bár az egész családban nagy hagyománya van a húsleves készítésének, én kakukktojás vagyok zöldség- és krémleveseimmel.
Az előbb elhangzottakból annyit megállapíthatunk: számomra a magyar konyha nem a gulasch és társai. Amiben odakint tuti nincs része a gyomornak: savanyú káposzta, jó sertés hús, túró. Ez a három dolog jutott eszembe mikor arra gondoltam, mi az, ami gyakori a konyhánkban, de máshol, például a ködös Albionban nem elérhető vagy nem használják. Ezekből már lesz valami....

... negyed órával később Áháháháh, ördögi ötletem támadt, ááááá!!! Beszámolok.

2011. március 14., hétfő

Bogár


Eredetileg kókuszos zabsüti volt (tvpaprika, 2010. 5. évf. 12. szám, 36. o.), de kakaósra váltottam, s így lett bogár. Ítélet később.

12 dkg liszt (fele finom, fele graham)
12 dkg zabpehely
10 dkg cukor
2 dkg holland kakaópor
1/2 citrom reszelt héja
1/2 tk. szódabikarbóna
12,5 dkg margarin
2 ek. méz
1-2 ek. víz

A száraz és a híg hozzávalókat külön összeborítjuk, majd a kettő elegyből összeállítjuk a tésztát (POZOR! a vizet ekkor adom hozzá). Lapos halmokat teszünk a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és sütjük. Vigyázni kell vele, mert huncut egy állat: a talpát figyeljük, megsült-e már, mert a tetején nem látszik.

2011. március 6., vasárnap

Kenyér

Nálunk kenyér nem készült otthon, nem az a generáció vagyok, de kalács, más kelt nagyon gyakran, aminek tésztáját mindig olyan kéjjel érintettem, mint Amelie a magokat. Talán épp ezért, vagy fordítva, ok és okozat helyét pontosan nem tudva, de erős a vonzalmam a tésztákhoz, különös képpen a kenyér- és pékfélékhez: friss, ropogós zsömlék, illatos kiflik, ízesített bagettek és ciabatták, puha kenyerek, vicces és barátságos perecek és croissant-ok, szép kalácsok.
Sütöttem már kenyeret, és frissen mindig el voltam tőle ájulva, de néhány naposan, már egyáltalán nem, és rá is untam néhány sütés, alkalom után. Viszont múlt héten találtam egy receptet a Vrábel Krisztina-naptáramban. Tökéletes. Imádom, nem unom, alig várom.... Kívül ropogós, belül lukacsos és ruganyos, az íze pedig határozottan kenyér, nem pedig mintha kenyér volna vagy inkább kalács. Határozottan kenyér. És ami benne van: liszt (finom és graham), víz, só, élesztő. Ennyi.

várlak


Bogár! Már kész a menü, persze csak fejben, de egyelőre maradjon titokban, legyen meglepetés. Nagyon várlak!

2011. március 5., szombat

Most készült...

... és olyan gyorsan, hogy annál már csak az elfogyasztás volt szaporább.
Úgy kezdődött, ahogyan mindig. Most hókockát gondoltam enni és készíteni. De ki fogja megenni?! Egyedül mégis kevés vagyok hozzá, mert az ugye egy tepsinél kezdődik. De valami krémes nagyon jó lett volna. Az egyszerű megoldás, a krémtúró, most nem csábított. A Szamos, bár tudom, hogy megérdemli, drágának és túl édesnek tűnt. Eszembe jutott viszont a joghurt, amit a tzatzikihez szoktam készíteni, és a sajttorta, amit nemrég egy budai kávézóban fogyasztottam. Így lett:

narancsos mascarponekrém

1 nagy pohár natúr joghurt
1 kis tégely - 25 dkg - mascarpone
1/2 rúd vanília
2 narancs
néhány kanál méz
1/2 citrom
néhány darab zabsüti

A joghurtot egy konyharuhán át, fél óra alatt lecsöpögtettem. Közben a narancsokat megpucoltam, gerezdekre szedtem és feldaraboltam, két kanál mézet, a citrom levét és reszelt citromhéját adtam hozzá. A vanília magjait és egy kanál mézet a mascarpone sajthoz kevertem, és a narancsos keverék felét, majd a joghurtot is, miután lecsöpögött. Egy tál aljába tettem a narancs másik felét, rá a krémet. A tetejére mézet csurgattam, és megszórtam összezúzott zabsütivel.
Kis friss gyömbér még jó lett volna... folyt. köv.