2011. április 17., vasárnap

Spenót és társai

Az újratervezés sikeresnek bizonyult, és a spenótháború is eldőlt, legalábbis a Bogarak részéről, mert az eredmény határozott igen a spenót mellett.

A menü:
májgaluska leves
sertés szűzérme spenóttal, buggyantott tojással, krumplifészekkel
túrótortácskagombóc/túrógombóctortácska


Sikeresnek tekintem a próbálkozást, legalábbis, ami az ötletet illeti. A megvalósításhoz némiképp profibb felszerelés (tűzhely) és szakember szükséges. De az ötlet jó.
A levest, illetve a galuskát a tvpaprika egyik számában találtam. Különlegessége, számomra, hogy citromhéjjal van bolondítva.
A gombóc, ami a formát illeti, saját invencióm. A hozzávalókban semmi különleges nincs, a formája az: gombóc helyett torta, mini torta.
A főételre vagyok a legbüszkébb, ezt gondoltam ki legkorábban, ehhez kerestem levest és desszertet.
Sertés szűzpecsenyét vásároltam, mert különleges, különlegesen finom sertéshúst kerestem. Ezt kellett volna bepácolnom, illetve szerettem volna bepácolni egy nappal a sütés előtt: bors és mustár, majd olaj. De elfelejtettem. A húst szeletekre vágtam, lisztbe forgattam, és megsózva serpenyőben kisütöttem. A köret egy-egy krumplifészek, kanálka tejszínes spenót főzelék és egy-egy buggyantott tojás volt. A fészek reszelt krumpli pici vajjal serpenyőben puhára és pirosra sütve. Az alapötlet Bereznay egyik steak receptje adta, de a marhasteak sütése nem nekem való... egyelőre. Gondoltam a szűzpecsenye megpróbálható, és feldobható az imádni való spenóttal.
Bogár boldog volt és elégedett, mert működött a koncepció. És mi ízlett legjobban? A spenót.

2011. április 9., szombat

Önfény

Most nem azért, de nem babráltak ki velem, és eddig talán ez a legjobb, amit sütöttem. Nagyon bejön az elbénázott süti.
A 30 dkg szódabikarbónás, gyömbéres (3 mokkás kanál, frissen reszelve), fahéjas, szegfűszeges liszt kapott még egy púpos teáskanál kakaóport. Továbbá 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, két evőkanál méz és két tojás sárgája került hozzá. A tésztából evőkanálnyi adagokat kanalaztam, abból kerek fasírtokat, lapocskákat nyomkodtam. Ezt sütöttem ki.
Nekem addiktív, kb. mint a hókifli. Úúúúúúú, tényleg, akár kifli is lehetne...

2011. április 8., péntek

Pech

Pechemre a gyömbérest választottam. Tudom, hogy nem rendelkezem az összes konyhai ismerettel, de azt gondoltam cukrot olvasztani egy apró süteményhez birok. Hát nem. De ha már ilyen bonyolult, leírhatták volna, hogyan kell. Nagyon mérges vagyok, mert először egy kristályos valamim volt, homogén szirup helyett, aztán egy nagy karamella gombócom, végül karamella szirup sült tojás darabokkal. Innen üdvözlöm az egész szerkesztőséget!
30 dkg szódabikarbónás, gyömbéres, szegfűszeges liszt receptet keres. 20 dk cukor balra el. :(

Süt

Közeleg a hétvége, tehát valamilyen sütemény KELL!!! Barátokhoz is megyek, így illik, de a magam örömére is. Továbbá Bogár érkezik, tehát, ha olyan lenne, ami addig bírja, és én is kibírom, hasznos lenne.
A krémesből, anyuval való kóstolgatás miatt, kicsit elég; az energiát sem érzem magamban hozzá, és nem is tartja el magát Bogárig. Pedig már mindent megvettem. I. kuglóffal kápráztatott minket legutóbb, aminek receptje már a birtokomban van. Újságban is van, amit kipróbálnék, egy gyömbéres sütemény, és vannak régi, finom sütemények, amikhez kellemes emlékek kötnek... hókocka(= nálam kozák sapka).
Hmmm... számtalan igény, vágy, ízlés... mert a krémes, egy könnyű krémes igazán kellemes lenne, egy komolyabb étek után, de az apró is a majdani tejes kávékhoz, és ezek, ha csak fel nem faljuk azonnal, sokáig húzza, de a krémes...
Komoly dilemma.

2011. április 7., csütörtök

Spenót, így vagy úgy


Múlt hétvégén kisebb vita alakult ki a 'spenótfőzelék mint mártás' téma körül. Én állítottam, hogy a főzelékből egy kevés szerepelhet mártásként egy szelet hús mellett. A reakció nem volt éppen lelkes és pozitív, de ez a lelkesedésemen nem lohasztott. A Többiek, nevezzük így az ellenkezőket, a Többiek szerint túl sűrű, nehéz, súlyos darab ez a főzelék ahhoz, hogy mártásként tálaljuk, sőt valami olyasféle is elhangzott, hogy ... túl alacsony rangú a spenót egy magasabb osztálybeli húshoz. Pontosan nem értettem meg a problémát, mert számomra a főzelék nem csak köret/altét (a feltét analógiájára), egy tunkolni, mártogatni való közeg, amiben jól érvényesülnek a zöldségek ízei. Továbbá annyira sokra tartom a spenótot, a főzeléket, hogy nálam, már lazacot is érdemelt. De elismerem, egyelőre ez is csak elméleti étel. Megvalósítás: hamarosan. Ítélet: aztán, rögvest. És ígérem lesz majd igazi kép.

2011. április 4., hétfő

Bogarak a konyhában


Hamarosan, remélem, közelebb kerültünk ehhez. Pizza, krémes süti, anyukák főztjei, gyomor kímélő átkötések, ünnepi ebéd/vacsora, magyar konyha, kóstolás. Hamarosan. Várlak!

2011. április 3., vasárnap

Most fordítva

A narancsos mascarponekrém most tortának készült, de nem kevés zabsütivel, hanem egy csomaggal. Ebből, kevés margarinnal, lett a tortaalap, a mézes narancsot pedig mind belekevertem a krémbe. Azonban hiba volt a citrom levét hozzáadni, mert az egész kifolyt belőle, és a citrom héja sem kell, ha van gyömbér, és jobb, ha az van. A narancs hártyája is lekerült, ami szintén sokat dobott rajta. Tetejére finom gránátalma jó, ha jó. A miénk sajnos nem volt annyira az. Hmmmm. Röviden ennyi a tanulság. Remélem, Csendes Bob megtisztel a véleményével, bármi is legyen az.