2011. szeptember 30., péntek

Pite, de nem olyan

Allaskereses es busongas kozepette kis vidamsagott hozott a Mihaly-nap. Az unnepi etel sheperd's pie, azaz pasztor pite volt, egy, aztan meg egy uveg francia borral kiserve.
Ez a pite nem olyan pite, amire a magyar eszjaras kovetkeztet, tehat nem tesztaba rejtett pasztor fiukat, birkanyajat es terelokutyat kell elkepzelni. Persze olyan pitejuk is van, ami hol linzer tesztara emlekeztet, hol pedig leveles, hajtogatott, hajas kulseju, de ez egy masik tortenet, ebben egyaltalan nincsen teszta. Vettem egy csomag daralt marha hust, de akkor meg nem tudtam, mit fogok belole kesziteni, csak azt Bogar, szeretni fogja. Aztan eszembe jutott, hogy meselt mar nekem errol az etelrol; evett ilyet es kedvelte. Egyaltalan nem bonyolult: parolt daralt hus zoldsegekkel a tetejen krumplivurevel megsutve.
Ezt az etelt eredetileg birka husbol keszitik, de marha husbol is keszitik, igaz, akkor mar nem sheperd's pie a neve, hanem cottage pie. A lenyege ugyanaz, es a mi etelkeszitesi tapasztalatunkhoz a marha kozelebb all. A receptet az alabbi linken talatam:
http://simplyrecipes.com/recipes/easy_shepherds_pie/
Konnyu elkesziteni, nagyon finom es borzasztoan laktato.

2011. szeptember 20., kedd

Elet a Holdon

Egyelore a haziasszonyok eletet elem, ugyan allaskeresessel megspekelve, de itthon vagyok, mosok, bevasarolok, es altalaban meleg vacsoraval varom a ferjemet haza.
Londoni tartozkodasunk elso napjan gyorsan felkerestuk a helyi Lidl aruhazat. Felterkepeztem, mi is kaphato, Bogar pedig megmutatta a kedvenc termekeit. Nincs baj, Barataim, szinte minden van, ami nalunk, amire kulturank, izlesunk szerint szukseg van.
Am igazi, finom, feher kenyer nincs, helyette csak felfujt, pille konnyu, satnya toast kenyerek tomege kaphato. A jobb helyeken vannak kis bagette-ek, ami javit valamicsket ezen a hianyossagon, illetve, koszonhetoen a nagy szamu lengyel lakossagnak, a lengyel boltban kaphato finom, szeletelt, feher kenyer. :) A francia es olasz peksegek felhozatalat meg nem volt alkalmam megtekinteni.
Ezt leszamitva a Lidlben az otthon megszokott termekek megtalalhatok. Masik kedvenc uzletem a Morrisons, ami nekem a Spar szinonimaja. Szeles valsztek, szinte mindenbol van sajat termek, ami nagyon kedvezo aru, de jo minosegu is (mondjuk a majonez annyira nem jott be), illetve nagyon szep friss hus es zold arujuk van.
Tehat eddig mindent tudtam fozni, enni, amit szerettem volna. Volt borso fozelek, paprikas krumpli, rakott krumpli, cukkini leves, spenotos teszta, zoldseges lasagne.... Ma sult csirke varhato..... meg nem tudom mivel. Legfeljebb leugrom a boltba.

Kedvenceim:
tradicionalis brit alma, ami leginkabb az imadott jonathan almara emlekeztet
friss morrisons magos bagette
lidlis proaktivbifidusnemtudommianeve joghurt (natur, vanilias, illetve natur gyumolcscuccal)
filler - kolonbozo majonezes keverekek, amik szendvicsbe tothetok (sajtos-hagymas, tonhalas-kukoricas)