2011. október 15., szombat

Szenes retes


Londonban, a multikulti nagyvarosban mutattam, hogyan tudok retest kesziteni regen latott baratunknak. Annyira belejottem, hogy vallaltam a mutatvanyt. Vallaltam, persze, csak azt felejtettem el, hogy a receptet tartalmazo ujsagom Pecsen van, de gondoltam, ami nincs a neten, az nem is letezik.
Amit kerestem az a szilvas retes volt, amit egy Nok Lapja Konyhaban olvastam Papp Emese tollabol. A 'szilvas retes' kereso kifejezesre termeszetesen nagyon sok talalat erkezett, de a tobbseguk elore gyartott, bolti reteslapbol keszult, nekem viszont epp a teszta receptje volt szuksegem. Kerestem a 'retes teszta'-t, meg azt is hogy 'Papp Emese', es mindent, mindennel kombinalva, de semmi. Mar kezdtem is letenni rola, es az anyukaktol gyors segitseget kertem, mondjanak nekem receptet, mert a programot mar lebeszeltuk, de nem tudom, hogyan kell osszerakni, amit nyujtani szeretnek. Aztan az isteni szikra: keressunk a lap nevevel. Siker! Ez itten az emlitett recept:
http://www.nlcafe.hu/nlkonyha/20091009/huzott_szilvas_retes/
Nos, a recept meg lett, mar csak az alapanyagokon mulott a mutatvany, mert a jo retes teszta egyik titka a jo minosegu liszt. Hu, gondoltam, nem biztos, hogy ehhez a legjobb helyen vagyunk, mert bar sok mindent lehet kapni Londonba, de vajon retesliszt van-e. Valasz erre a kerdesre nem erkezett meg. Lehet, hogy van, nekunk, nem volt, igy buzadaraval ugyeskedtunk, es jelentem, mukodik.
A teszta olyan lett, mint az alom. Fantasztikusan nyulott, vekony lett, mint a hartya. Attetszett rajta a terito mintaja, amin nyujtottam ("Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén"). Keszitettunk turost, almast, es ezeket, mivel a suto nem mukodott, egy mikrohullamu sutoben keszitettuk. Az elobbi tokeletes lett, isteni. A lengyel turo tokeletes volt, nem ugy mint a ricotta mikor turos palacsintat ettunk volna. Az almas viszont, jelentem, szenne egett. Nem odaegett, belul, a toltelek egett szenne. Talan a suto beallitasainal ronthattunk el valamit, vagy mikrohullamu sutoben eleve lehetetlen almast sutni, nem tudom, minden esetre a kukaban landolt a draga, isteni teszta.
Fantasztikus erzes, hogy el tudtam kesziteni ezt a tesztat. Erre az etelre vagyok eddig a legbuszkebb, de azt hiszem csak az ezt ovezo legenda miatt, vagy mert meg nem ettem igazan jo retest.