2016. június 11., szombat

Legjobb fagyi

...es a legegyszerubb is.
1 banan
2 marek fagyott vegyes bogyos gyumolcs

Ennyi, meg egy turmix, hogy a fagyott gyumolcsot a friss banannal homogen peppe dolgozzuk. Vissza lehet meg tenni a hutobe, ha nem eleg fagyis, de cukor egy szem sem kell hozza, viszont bazsalikommal, mentaval lehet meg turbozni.
Bogarnak meg nekem epp tokeletes mennyiseg volt, kb. 2-2 gombocot tett ki. A legjobb, meg sosem ettem ilyen finom fagyit.

Halloumi Burger

Penteken, az Europa Bajnokasag (UEFA EURO 2016) elso estejen, mi mas is lehetne a vacsora, mint: BURGER. Ez alkalommal viszont fel akartam dobni a menut, mert egy (hazi) hamburger utan meg altalaban ennek egy kicsit, de masfel burgernyi marha hus nekem sok. A vega hamburgereket szeretem, a hal burgert, ha az nevezheto annak, vagy a falafel burgert. Amit meg sosem ettem korabban, az a grillezet halloumi sajttal keszult valtozat. Szoval valtozatossag kedveert nem csak hagyomanyos marha burger volt, hanem veggie burger is. Ahogy emlitettem is, ne nem Bogar kedveert, de neki is nagyon izlett. Eloetelkent elfeleztunk egy halloumi burgert, aztan jott a marha burger. Egyaltalan nem zsiros vagy nehez ez a sajt, de meg is friss, ledus (konkretan elaztatta a zsemlet; szerintem meg grillezhettem volna). Nincs olyan markans ize, mint a marhanak, s allagra is lagyabb, de nem is jellegtelen, s jo kis massziv, ruganyos a texturaja. Grillezeskor zold fuszerekkel, chili porral es borssal fuszereztem, de legkozelebb jobban megporsentem majd.
Kicsi magos csaszar zsomle volt az alap, egy-egy fele mustarral illetve ketchuppal megkenve. A mustaros felre kerult a grillezett halloumi sajt, kivalo lengyel csalamade (jobbara uborkabol, s egy keves repa, kaposzta, paprika keverekebol), karika paradicsom, salata level, majd a tetejere a ketchupos zsomle teto. A marha husos is ugyanigy allt ossze. A hagymarol itt mostr nem nyitnek vitat. Isteni, es magam is imadom, foleg a lilat, de egesz egyszeruen konnyebb megemeszteni anelkul. Szomnoru, de igy van.
Sajnos nem volt idonk lefotozni, igy egy gyerekrajz alljon itt mementoul. ;)

2016. június 5., vasárnap

Alom fahejas csiga


Hirtelen vacsora otlet volt, amit a dan fahejas csigak ihlettek. Sosem ettem meg, nem tudom pontosan milyen, de ami az otletbol szuletett, azt mindenkepp megtartjuk. Kicsit szerenytelennek tunik a cim, de valojaban ugy ertelmezendo: epp ilyenrol almodtam.
Fahejas csiga:
15 dkg sima lisztet es 15 dkg teljes kiorlesu buza lisztet jol elkevertem 1 csomag szariott elesztovel, 5 dkg cukorral, egy csipet soval es fahejjal, ez utobbit boven merve. 2,5 dl langyos vizzel es 1 ek natur joghurttal gyorsan osszeallitottam egy gomboc lagy tesztat...kozepesen lagy tesztat. Nem folyosat, mint anyukame, ami ha kiszabadul a talbol, lemaszik a deszkarol, hanem egy kordaban tarthatot. (Hozzateszem, az elobbinek is van letjogosultsaga.) Azt tapasztaltam, egy kicsi joghurt egeszen megvaltoztatja a teszta teszturajat. Kis olajat ontottem a teszta kore, majd hagytam, hogy keljen.
5 dkg vajat olvasztottam, aminek nagy reszet harom reszletben az ujra es ujra kinyujtott tesztara kentem, ahogy leveles tesztat is keszitunk. Vegul a maradek, bo egy evokanalnyi vajat hasznaltam a toltelek alapjaul; rakentem a kinyujtott tesztara, megszortam 1 ek cukorral es fahejjal, majd feltekertem, s csigakra vagtam.
Kozepes homersekleten sutottem, amig szep barnak nem lettek a sutemenyek. Kozben tovabbi 1 ek cukor es 2 ek tej keverekevel locsoltam meg a csigakat.
Hmmmmm.... Ami nem latszik a kepen, hogy a teszta olyan konnyuuuu..., mint az alom.

2016. június 4., szombat

Galette, avagy hajdina (buckwheat) palacsinta

Eloszor egy szakacskonyvben talalkoztam a galette receptjevel (The Little Paris Kitchen / Rachel Khoo), de akkor meg nem keltette fel az erdeklodesemet, nem voltam fogekony az egeszsegesnek es superfoodnak kikialtott elelmiszerekre, mint peldaul a hajdina (buckwheat). Ez evekkel ezelott tortent, viszon azota sokkal nyitottabb lettem az altalam korabban nem hasznalt, s igen, nem nagyra becsult alapanyagok irant. Ritkan vasarolok 'dietas' magazint, de egyszer-egyszer megesik, s az eppen aktualis peldanyban talalkoztam ujra a hajdinalval, ahol eppen azt a francia palacsintat ajanlottak, amit korabban kikerultem a fent emlitett szakacskonyvben.
Igy lett nalunk gyakori vacsora a hajdnia palacsinta:
10 dkg hajdina liszt
3 dl viz
csipet so
vaj
a serpenyohoz
Barhogy toltheto, izesitheto, de magaban is finom. Tegnap klasszikus turos palacsinta volt, de Bogar szelet sajttal ette, korabban marvanysajtosan ettuk meg baracklekvarral. Legkozelebb kakaos vagy fahejas lesz...esetleg mindketto...de az almasra is ramennek... Szoval joooo.