2010. november 6., szombat

Elméleti sütemény

Létezik főzés elméleti síkon? Csak elgondolás alapján? Tegnap, hazafelé menet az járt a fejemben, mit készíthetnék a karfiolból, ami a hűtőben várja, hogy felhasználjam, illetve milyen ötletet adhatnék Bogárnak főzés ügyében. A két gondolatból lett egy és egy harmadik: anyu-féle, egytálételszerű zöldborsós csirke alapötletéből ... typical English main course. Gondoltam is, gyorsan közzéteszem ehelyütt, de voltak már jónak tetsző ötletek kevésbé sikeres végeredményekkel. Ahogy ma is, a jól elgondolt és koreografált sütemény sem pont úgy működött, ahogyan vártam tőle. Persze nem az ő hibája, hanem az enyém. (Tanulhatnék ezekből az esetekből -úgy bánik a süteményekkel, mint az emberekkel - the big lebowski-. Elkerülhetném a kellemetlenségeket.) Zsírosabb és sötétebb, ha mogyórókrém is kerül bele; a csokoládéolvasztás nem működik a sütitetőn. A kostolás után minden világos lett.

meggyes-csokoládés piskóta

3 tojás
14 dkg porcukor
12 dkg liszt
1 ek. kakaópor
1 tk. sütőpor
10 dkg olvasztott vaj/margarin
5 dkg aprított ét csokoládé
5 dkg aprított fehér csokoládé
1 ek. mogyoró krém
reszelt narancshéj
meggy/meggybefőtt/fagyasztott meggy - ízlés szerint, de inkább legyen jó sok mondjuk 50 dkg

A tojásokat szétválasztjuk, a cukrot és a lisztet kimérjük, hozzáadjuk a sütőport és a kakóport, a vajat megolvasztjuk. Felverjük a tojások fehérjét, közben apránként hozzáadjuk a cukrot, majd a tojások sárgáját, a lisztet, végül a vajat és a mogyorókrémet is. A tésztába szórjuk a csokoládékat, a narancs héjját és a meggyet, majd elkeverjük. Egy téglatest alakú sütőformában sütjük.
folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése